Het is nu alweer bijna 2 jaar geleden dat ik met Thérèse en Zhineng Qigong in aanraking ben gekomen. Ik had al wat ervaring met yoga en meditatie, maar was ook nog zoekende. Ik zag een advertentie van Thérèse die me aansprak en ben begonnen met het volgen van een workshop, waarin ik kennismaakte met de basisoefening de LCUPCD en ook direct startte met een gong. Nieuwsgierigheid was daarbij mijn grootste drijfveer. Wat was de qi? Wat zou het met me gaan doen? Was ik (ik beschouw mezelf als iemand met bitter weinig zelfdiscipline) in staat om gedurende 100 dagen steeds weer tijd vrij te maken om de oefening te doen?

De LCUPCD sprak me wel aan, omdat het een meditatie in beweging is. Ik merkte dat ik me er goed bij voelde. En dat hielp me ook om de oefening te blijven doen. Op de raarste plekken, dat wel. Zelfs in een dik pak in een ijshotel in Lapland. Ik heb zo ook kunnen ervaren dat je de oefening overal en altijd kunt doen en dat je er steeds iets anders uit haalt. Ik had het idee dat de Qigong me hielp om spanningen los te laten. Ik zat beter in mijn vel. Ik heb de gong volgemaakt en daarna nog een paar keer een workshop gedaan om me verder in de Qigong te kunnen verdiepen. Ik ging me ook wat meer richten op andere oefeningen, zoals de relax-song-gong. Ik moet bekennen dat ik niet direct weer een gong deed. Ik probeerde het wel, maar het was een hectische tijd, ook doordat mijn moeder erg ziek was. Ze is uiteindelijk in de zomer van 2011 overleden. In het najaar ben ik gestart met de avondlessen, om zo ook meer verdieping en structuur te krijgen. Ik ben blij dat ik daaraan ben begonnen. Ik voelde me weer door de qi-gong ondersteund. Bovendien ervaar ik Thérèse als een integer en fijn mens, die op betrokken en enthousiaste wijze haar kennis overdraagt. In het begin van dit jaar werden de avondlessen weer gegeven en zonder aarzeling heb ik me weer aangemeld. De qi werd steeds meer een ervaring voor me. Erg bijzonder was de reis naar Ibiza. Zo in de natuur, op een mooi strand, kregen de oefeningen nog meer inhoud en kracht. Ik heb dit gelukkig mee kunnen nemen. De Qigong is door Ibiza nog waardevoller voor me geworden. Inmiddels heb ik weer een gong afgerond (die ik in Ibiza was gestart) en heb ik me weer opgegeven voor de avondlessen in dit najaar. Ik ben nog steeds niet uitgeleerd!

Nu, bijna 2 jaar verder, heb ik het idee dat ik meer innerlijke rust ervaar. En niet alleen geestelijk, ook lichamelijk gaat het beter met me. Ik heb een botziekte die wildgroei van kraakbeen tot gevolg heeft. Zo zat er ook overtollig kraakbeen in mijn linkerschouder. Dit zorgde voor pijnklachten en maakte dat ik nooit langer dan 10 minuten op mijn linkerzij kon liggen, omdat het dan teveel begon te knellen en te drukken. Ik heb daar nu geen last meer van. Het kraakbeen zit er nog, maar blijkbaar is mijn schouder soepeler geworden door de “push and pull”, een onderdeel van de LCUPCD.

Hiermee heb ik ook meer een idee van wat qi voor mij is. Het is een voor mij een zuiverende energie, die overtollige ballast wegruimt.  De Zhineng Qigong heeft me soepelheid gegeven. Als ik het beoefen, ervaar ik dat ik makkelijker ballast kan los laten. En daar ben ik blij mee. Thérèse, bedankt!