Zhineng Qigong is een oosterse bewegingskunst en bestaat uit simpele, snel aan te leren, vloeiende lichaamsbewegingen. De kracht van Zhineng Qigong is dat deze Chinese gezondheidsoefeningen door iedereen, in korte tijd, geleerd en beoefend kunnen worden. Dit komt omdat ze zo eenvoudig  zijn.

Het doel van Zhineng Qigong (ZQ spreek uit als tsjie koeng) is je eigen lichaam en geest te leren begrijpen en je zelfhelende vermogen te versterken. Je krijgt ongelooflijk veel energie van Zhineng Qigong! Het stroomlijnt je lichaam, maakt je hoofd leeg en je lijf lenig. De oefeningen maken je lichaam soepel en zacht. De bewegingen zijn langzaam, rond, rustgevend en ontspannend. Na het beoefenen voel je je tegelijkertijd uitgerust en energiek.

Geschiedenis

Qigong was meer dan 5000 jaar het best bewaarde geheim van China. Beoefend achter gesloten deuren. Het was een kunst om lichaam, geest en ziel als een geheel te laten samenwerken. Was je eenmaal beland in deze zogenaamde interne Qigong cirkel, dan was je deel van de grote Qigong familie en kreeg je informatie om je geest en lichaam door middel van energieoefeningen met elkaar te verbinden. De weinige teksten over Qigong waren zo ingewikkeld geschreven dat alleen de Qigong familie de codes kon lezen. Voor de buitenwereld was het dus onmogelijk om toegang tot deze bewegingskunst te verkrijgen.

Inmiddels is dit allemaal veranderd en kunnen mensen over de hele wereld kennis maken met de oefeningen van Qigong. In het westen raakt Qigong steeds bekender als een effectief systeem van langzame bewegingen dat voor het bestrijden van stress, ziekten en het bevorderen van vitaliteit en rust zorgt. Qigong is onderdeel van de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde). De TCG gaat ervan uit dat Qi (energie) in kanalen (meridianen) door het lichaam circuleert.

Ziekten zijn het gevolg van verstoringen van de Qi-stroom in de meridianen. Of ze zijn het gevolg van een disbalans van Qi in de organen. Door Qigong kan deze verstoring opgelost worden zodat de Qi weer vrij door de meridianen kan stromen. Het lichaam kan genezen en de mens voelt zich weer vitaal en gezond.