Grondlegger

Dr. Pang Ming heeft deze Meditatie in Beweging ontwikkeld en haar invloed op de gezondheid in meerjarige studies uitgebreid onderzocht. Hij is opgeleid in de traditionele Chinese geneeswijzen en is ook een Westers geschoolde arts. Hij is de grondlegger van de ZQ zoals ik die nu beoefen.

Als grootmeester in Taijiquan (Oosterse bewegingsleer en van oorsprong Chinese vechtkunst)  beoefende Dr. Pang Ming al in de 70’er jaren deze bewegingskunst. Hij week daarmee af van een eeuwenoude Chinese traditie, namelijk dat belangrijke informatie alleen van vader op zoon wordt doorgegeven en zo strikt geheim wordt gehouden voor de buitenwereld.

Zijn jarenlange ervaringen als Taijiquan grootmeester en zijn enorme kennis van de Chinese en westerse geneeskunde bracht hij samen. De belangrijkste elementen van deze twee verenigde hij in Zhineng Qigong.

Medicijnloos ZQ ziekenhuis

Dr Pang Ming testte de ZQ op en met zijn patiënten en verfijnde en nuanceerde net zo lang tot hij het meest optimale vorm van ZQ verkreeg. Dr. Pang Ming richtte in 1988 het grootste medicijnloze ziekenhuis ter wereld op: het Huaxia-Centrum. Meer dan 300.000 patiënten bezochten het centrum in de ruim 10 jaar dat het bestond. Deze mensen verbleven er  24 tot 40 dagen en werden tijdens deze periode in de Zhineng Qigong oefeningen ingewijd. Ruim 180 verschillende ziektebeelden zijn in een groot onderzoek opgenomen om naar de effectiviteit van de behandeling te kijken, resultaat: bij ruim 95% van de cursisten werd een sterke verbetering van hun gesteldheid vastgesteld.

Op 20 juli 1999 werd de Falun Gong beweging door de Chinese regering verboden. Dit verbod hield o.a. in dat  bijeenkomsten van een groot aantal mensen in China werd verboden. Dr. Pang Ming besloot hierdoor om het Huaxia-centrum te sluiten en zich te richten op onderzoek en wetenschap van de ZQ.