Meer F.A.Q.

Wat zijn Qi reacties?

Omdat Zhineng Qigong effectief te werk gaat, hebben cursisten meestal al snel resultaat.

1.     Je kunt Qi reacties krijgen door het reinigen van het lichaam

Na een oefenperiode kan het zijn dat je lichaam gaat ontgiften. Reacties van het lichaam kunnen o.a. zijn diaree, koorts, bloedneus, hoofdpijn etc.

2.     Qi bereikt lichaamsgebieden waar pijn is

Als je b.v. problemen hebt in je gewrichten, dan kan het zijn dat deze pijn in het begin van je oefenperiode versterkt wordt. De Qi gaat stromen in het gebied waardoor je de pijn nog meer gaat voelen. Qigong meesters zeggen dat je blij moet zijn dat dit gebeurt omdat je er dan zeker van kunt zijn dat de Qi deze plekken heeft bereikt en dat er een genezend proces is gestart. Het kan ook zijn dat je pijn voelt in gebieden waar van tevoren geen pijn was. Oude klachten kunnen weer naar boven komen en door het beoefenen van Zhineng Qigong verwerkt worden.

3.     Reacties bij gezonde mensen

Door het beoefenen van Zhineng Qigong kunnen gezonde mensen hun gezondheidsniveau verbeteren. De reacties van het lichaam zijn dezelfde reacties als onder punt 1 en 2 genoemd. Maar een gezond lichaam kan sterker reageren om op een hoger gezondheid niveau te komen.

Is er vraag naar Zhineng Qigong in het westen?

Ja steeds meer. Mensen razen maar door. Ze eten vaak beroerd en te snel. Ze slapen niet altijd goed en bewegen te weinig. Niet zo gek dus dat je energiehuishouding niet op orde is.  Met Zhineng Qigong laadt je je batterij op en kom je meer in balans.

Zhineng Qigong of Chi Neng Qigong

Is er nu verschil tussen Zhineng Qigong en Chi Neng Qigong?

Het antwoord hierop is nee. Zhineng en Chi Neng Qigong zijn hetzelfde.

Momenteel zijn er twee instituten in Nederland die deze medische vorm van Qigong aanleren. De grondlegger van deze vorm en leer Dr. Pang Ming heeft deze medische Qigong vorm Zhineng Qigong genoemd. Zhineng en Chi Neng Qigong zijn beide gebaseerd op de leer van Dr. Pang Ming met de daarbij behorende oefeningen en theorie. Het Chi Neng Qigong instituut heeft er voor gekozen om Zhineng Qigong onder een andere beschermde naam in de markt te zetten. Het Zhineng Qigong instituut heeft vastgehouden aan de naam zoals deze ook in China bekend is. Verder wordt deze vorm ook in Amerika aangeboden onder de naam Chi-lel.

Het Zhineng Qigong instituut biedt haar docentenopleiding in samenwerking met de Academie voor Chinese Geneeswijze Qing-bai aan. Het Chi Neng Qigong instituut biedt haar docentenopleiding in eigen huis aan.

Is Qigong hetzelfde als Chi Kung?

Ja, het verschil is de schrijfwijze. Qigong wordt in het Pinyin systeem gebruikt en Chi Kung in het systeem van Wade-Giles.

Is Qigong hetzelfde als Tai Chi?

Ze zijn verschillend, Tai Chi is een krijgskunst, terwijl ZQ gericht is op de gezondheid en een onderdeel is van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Tai Chi komt voort uit Qigong.

Wat zijn de voordelen van het beoefenen van ZQ?

Door ZQ te beoefenen verander je mentaal. Je voelt je innerlijk rustiger, maar actief en alert in het dagelijkse leven. Je kan makkelijker spanningen van je afzetten en zit beter in je vel. ZQ verhoogt het concentratievermogen, de creativiteit en je kunt je beter focussen. ZQ heeft een zeer positieve werking voor de mentale en fysieke gezondheid, zowel preventief als genezend, en een van de belangrijkste aspecten van ZQ is het ontwikkelen van een scherp bewustzijn.

Aantal ZQ voordelen:

  • een beter slaappatroon
  • je voelt je meer ontspannen
  • het geeft je een grotere kracht
  • een betere conditie
  • je voelt je vitaler en opgewekter
  • je bent meer in balans
  • een groter concentratie vermogen
  • je voelt je zelfverzekerder

Hoe kan ik ZQ leren?

Video’s en boeken kunnen dienen als hulpmiddelen, maar niet ter vervanging van de rol van een ZQ leraar die opgeleid is om feedback en ondersteuning te geven als je verder wilt komen in het beoefenen van ZQ.