F.A.Q

Wat is Qi?

Het begrip Qi wordt in het Westen doorgaans gedefinieerd als adem, levenskracht, vitale energie, spirituele energie. Qi maakt deel uit van alles wat bestaat. Het Chinese schriftteken voor Qi wordt gevormd door een combinatie van het teken voor stoom en het teken voor rijst. Overdrachtelijk gezien worden we op deze manier op het voedende aspect van Qi gewezen. Zonder Qi is er geen leven. Het is de bouwsteen van alles wat leeft, de levenskracht van de mens. Qi is de onzichtbare meester achter alle zichtbare vormen en vitale functies van het lichaam. Qi is verantwoordelijk voor onze gezondheid en vormt een brug tussen lichaam en geest.

Wat is Qigong?

In het Chinees bestaat het woord Qigong uit twee karakters: Qi (Chi) en Gong. Qi betekent ‘levensenergie’ en Gong betekent ‘werk’, ‘dagelijkse inspanning’. Oftewel, Qigong is een methode om Qi te gebruiken voor diverse doelen inclusief zelfheling. Iedereen wordt geboren met Qi en iedereen heeft de mogelijkheid om Qi te gebruiken voor diverse doeleinden. Je kunt het vergelijken met zwemmen. We worden geboren met de potentie om te zwemmen, maar alleen als we de vaardigheid leren om te zwemmen, kunnen we hiervan genieten. Op dezelfde manier wordt de vaardigheid om Qi te gebruiken aangeleerd en niet aangeboren. Zodra iemand getraind is in het gebruiken van Qi, kan hij of zij Qi toepassen bij bijvoorbeeld vechtkunsten, dansen, gewichtheffen en natuurlijk zelfheling.

Waarom is Zhineng Qigong zo effectief?

De grondlegger van Zhineng Qigong, dokter Pang Ming studeerde bij 19 verschillende meesters Qigong en verinnerlijkte zelf elke beweging voordat hij Zhineng Qigong ging ontwikkelen. Hij voegde zijn wetenschappelijke en medische kennis samen in Zhineng Qigong. Zhineng Qigong is een samensmelting van sleutelbewegingen van verschillende Qigongtechnieken en Qigongrichtingen.

Voor wie is Zhineng Qigong?

Zhineng Qigong is voor iedereen die aan zijn of haar gezondheid, vitaliteit en ontspanning wil werken en zijn of haar leven meer in balans wil brengen. Zhineng Qigong kent geen leeftijdsgrens of andere beperkingen. Het is geschikt voor iedereen, de oefeningen kunnen ook op een stoel worden uitgevoerd, of zelfs worden gevisualiseerd. Ook bij sporten kan het beoefenen van Zhineng Qigong veel effect hebben. Bij golf bijvoorbeeld hebben verschillende spelers ervaren dat er een duidelijk verschil waarneembaar is; meer concentratie en innerlijke rust en een betere balans. Door Zhineng Qigong wordt onder meer het schoudergebied en de onderrug soepeler waardoor er meer souplesse en kracht in de beweging komt.