Gebruik je gezonde verstand

Eigenlijk weten we het allemaal heel goed zelf. Wanneer we goed contact hebben met ons lijf en de signalen steeds beter leren lezen, voelen we precies wat goed voor ons is en wat niet. Lichaam en geest zijn dan in harmonie.

Dicht bij de natuur blijven in de keuze van je voeding is mijn inziens de basis voor een gezond voedingspatroon. Mijn basisprincipes voor gezonde voeding:

  • Veel plantaardige voeding zoals groeten, fruit, noten, zaden, pitten, kiemen en peulvruchten
  • Dierlijke voeding met mate
  • Voeding in niet-geraffineerde staat(meel, zout, suiker, olie)
  • Zoveel mogelijk inheems en volgens de seizoenen eten
  • Zo min mogelijk bewerkt voedsel en kant-en-klaar producten
  • Bovenal genieten van je eten
Genieten van je eten vind ik misschien wel de allerbelangrijkste.  Als je eet, eet dan ook met je volledige aandacht. Eet niet onbewust terwijl je tegelijkertijd iets anders aan het doen bent zoals bijv.  computeren. Zorg dat je goed kauwt, niet teveel eet en geniet, geniet, geniet. Ook als je bijvoorbeeld eens ”ongezond” eet, geniet dan met volle teug en voel je niet schuldig.

Wist je dat?

Het soepgeheim

De vezels en het water voegen massa maar geen calorieën toe, vullen de maag en zorgen langer voor een voldaan gevoel.

Tomaten

Tomatenvellen zijn een zeer goede bron van Lycopeen, een stof die huidkanker helpt voorkomen.

Eten voor het slapen

Het maakt niet uit hoe laat je iets eet. Wat je ‘s avonds laat eet, wordt terwijl je slaapt op de gewone wijze verteerd, opgeslagen en in de loop van de nacht voor een groot deel verbruikt. Of de rest ook wordt verbruikt hangt ervan af hoeveel je de volgende dag beweegt en eet.